Hemelwater- en droogteplan

Published on Vrijdag 27 september 2024

Op 12 september 2024 heeft de gemeenteraad van Wielsbeke het Hemelwater- en Droogteplan (HWDP) officieel goedgekeurd. Dit plan biedt een duurzame visie op het omgaan met hemelwater en droogte binnen de gemeente, met het oog op de toenemende gevolgen van klimaatverandering. 

Het HWDP beschrijft verschillende maatregelen om wateroverlast te beperken en droogte te beheersen, zowel op korte als lange termijn. Door dit plan kunnen we onze waterhuishouding beter aanpassen aan veranderende weersomstandigheden, zoals intensere regenbuien en langere periodes van droogte, en zorgen we voor een leefbare toekomst voor alle inwoners. 

Inwoners van Wielsbeke kunnen zelf een belangrijke bijdrage leveren aan de uitvoering van het Hemelwater- en Droogteplan (HWDP) door eenvoudige maatregelen te nemen om wateroverlast en droogte tegen te gaan. Hier zijn enkele acties die elke inwoner kan overwegen:

  1. Regenwater opvangen en hergebruiken
    Installeer een regenwaterput of ton om regenwater op te vangen. Dit water kan gebruikt worden voor het besproeien van de tuin, het wassen van de auto of zelfs voor het doorspoelen van toiletten. Hiermee wordt de druk op het drinkwaternetwerk verlicht.
  2. Infiltratie bevorderen
    Laat regenwater ter plaatse in de bodem infiltreren. Dit kan door verhardingen (zoals opritten) te vervangen door waterdoorlatende materialen, zoals grind of tegels met open voegen. Zo kan het regenwater in de grond sijpelen en draagt het bij aan het aanvullen van de grondwaterreserves.
  3. Beperken van verharding rondom de woning
    Vermijd grote verharde oppervlakten in tuinen en rondom het huis. Minder verharding betekent dat water gemakkelijker kan wegzakken in de bodem, wat wateroverlast tijdens hevige regenbuien voorkomt.
  4. Groene daken aanleggen
    Overweeg het aanleggen van een groen dak. Groene daken nemen regenwater op, verbeteren de isolatie van het huis en helpen om wateroverlast te beperken doordat ze de waterafvoer vertragen.
  5. Tuinen vergroenen
    Door tuinen groen te houden en te voorzien van planten die goed tegen droogte kunnen, kan je bijdragen aan het verminderen van droogtestress. Inheemse planten hebben vaak minder water nodig en helpen ook de biodiversiteit in stand te houden.
  6. Waterbesparende maatregelen
    Gebruik waterbesparende technologieën zoals spaardouchekoppen, efficiënte kranen, en tuinbewatering met druppelsystemen. Dit helpt niet alleen om water te besparen, maar vermindert ook de vraag naar grondwater in droge periodes.

Door deze maatregelen te nemen, kunnen inwoners bijdragen aan het duurzaam omgaan met water en de risico’s van overstromingen en droogte in hun omgeving helpen verminderen.

Meer info: